Adres Sportpark

Bowlsclub Almelo

Tennishal Schelfhorst

Veenelandenweg 38

7608 HD Almelo

Route

Laatste foto's

herfsttoernooi_enschede_4_20111105_1840377074.jpg

2015-06-26 klompen en zompen in Enter PDF Afdrukken E-mail
zondag, 28 juni 2015 18:15
Van klomp naar de Zomp

Het uitstapje georganiseerd door de activiteiten commissie ging vrijdag 26 juni naar Enter. Een dorp met een rijke geschiedenis. De Enternaar van oorsprong is eigenzinnig en wil zelfstandig zijn. Dat is de reden, dat hier veel ondernemers wonen. De omgeving was erg geschikt voor wilgen en populieren en zo ontstonden hier veel klompenmakers. Dit werd ons allemaal verteld in het klompen museum midden in het dorp. De klompen werden toen vervoerd via platbodems (Zomp) via de Regge naar o.a. Zwolle en Kampen. Dit was de basis van ons bezoek aan dit mooie dorp.
Wij werden om 13.00uur ontvangen in het restaurant van de werf waar de Zomp werd gebouwd en vanwaar een tocht over de Regge kan worden gemaakt. Een prachtige locatie waar wij eerst een zeer uitgebreide lunch kregen voorgeschoteld en vandaar ging het naar dorp voor een rondleiding in de oudheidskamer “Buisjan” en het Klompenmuseum, waar wij een demonstratie klompen maken kregen. Verder weet je niet wat je ziet hoeveel verschillende soorten klompen er zijn gemaakt. Tot voetbalschoenen met noppen en veters en hoge hakken aan toe. Erg leuk om te zien. Natuurlijk gingen wij ook met z'n allen op de foto bij de gigantische klomp in het dorp die uit een stuk hout is gemaakt.
Vandaar ging het weer terug naar de Werf waar de Zomp al uit de stalling werd gevaren voor een tocht over de Regge van Enter naar Ypelo. Eerst werden alle hapjes en drank aan boord gebracht, waardoor het even leek of de Zomp in een zuipschuit zou veranderen, maar dat viel gelukkig mee. Het werd een prachtige tocht in de mooie natuur rond de Regge. Uiteraard werden de zeemans-liederen uit de kast gehaald, waardoor het leek dat er een shanty koor aan boord was in plaats van de Bowls vereniging uit Almelo, maar gezellig was het en daar gaat het om.
Na afloop was er nog koffie met appelgebak op de werf, waarna rond half zes deze prachtige middag werd afgesloten. Leo Brama bedankte de activiteiten commissie José Bokhove en Gerdi Dijkhuis voor de perfecte organisatie van deze mooie middag. Ook zeker een woord van dank aan alle vrijwilligers in Enter die de lunch en rondleidingen verzorgden en uiteraard aan de schippers van de Zomp die zorgden voor een behouden vaart op een prachtig schip die ook door vrijwilligers is gebouwd.
(zie ook de foto's)
 
Mail Webmaster